2011. április 3., vasárnap

Predators

Már februárban itt volt a polcon a DVD, most végre megnéztem Antal Nimród (amerikai magyar rendező, a Kontroll a legsikeresebb filmje, lsd. a képét lentebb) filmjét, a Ragadozókat (Predators). Az 1987-ben bemutatott Predatorban még Schwarzenegger volt a főszereplő, a film akkoriban elég rossz kritikákat kapott, mára (valószínűleg a szörny figurája miatt) már sokkal nagyobb a respektje. 1990-ben volt egy második rész Danny Glover-rel (Halálos fegyver filmek főszereplője) és egy pár Alien vs. Predator film után most (illetve 2010-ben) végre az első kettőhöz illeszkedő folytatás. Számunkra persze különösen azért érdekes, mert a magyar rendező olyan nevekkel szerepel itt együtt, mint Adrien Brody, Laurence Fishburne vagy éppen Danny Trejo, ami már az itt szintén emlegetett Vér Kötelez című filmben is szerepelt, igazi rossz arcú mellékszereplő-típus. Spoiler köveztkezik, azaz ha valaki megnézné, lapozzon :)
Egy rakat veszélyesen élő ember (kommandósok, alvilági alakok, bűnözők stb.) a levegőben zuhanva ébred, amelyiküknek sikerül időben ébredni, az ejtőernyőjét is kinyitja. Egy idegen bolygón találják magukat és hamar kiderül, hogy vadásznak rájuk. Egy korábbi ledobott csapat túlélőjétől később megtudják, hogy vannak kisebb és nagyobb méretű ragadozók, a csapat vezetője azt tervezi, hogy a nagyok által fogva tartott kisebb ragadozó segítségével űrhajón megy haza. Közben fogy a csapat, Chucillo-t (a mexikói maffiás) a négylábú szörnyek támadásakor ölik meg, utána Mombasa (a sierra leone-i katona) hal meg a ragadozók táborának felderítésekor. Noland-ot, a korábbi túlélőt a saját rejtekhelyén öli meg az egyik, még ugyanitt hal meg Nikolai (orosz kommandós) is, aki viszont még egy bombával egyet hazaküld. Stans (a halálraítélt bűnöző) a menekülés közben veszti életét, de legalább eltereli a szörny figyelmét a többiekről. Hanzo, a Jakuza harcos a katanájával megküzd az egyik ellen, mindketten meghalnak. Már csak Royce, az amerikai katona, Isabelle, az izraeli orvgyilkos és Edwin, az orvos marad. Edwinről kiderül, hogy nem is orvos, hanem pszichopata gyilkos, majdnem megöli Isabelle-t, de Royce helyre rakja és csaliként használja a harmadik predator ellen, akit végül Isabelle segítségével sikeresen lefejez. A film végén Royce és Isabelle látják, hogy újabb ejtőernyősök érkeznek, "Na húzzunk el innen!".
Nem is tudom, mennyire tetszett egyáltalán. A 87-es Predatorban az volt a jó, hogy nem volt más szörnyekkel és távoli bolygókkal bonyolítva a sztori, csak a kommandósok Közép-Amerikában és a szörny, akit ott ismerhettünk meg a láthatatlanná válás képességével, zöld vérével, sisakjával, hőlátásával és a vállán lévő lézerágyúval. A fülledt dzsungel, a durva kommandósok és az egyedüli ragadozó pont elég volt. Ennek a 2010-es filmnek nincs igazán bevezetése, a predatorok erre a bolygóra dobnak le harcosokat, akiket aztán levadásznak, közben a saját harci módszereiket fejlesztik. A vége sincs elvarrva (engem nem zavar) és közben is eléggé kiszámíthatóak az akciók, mégis izgalmas, szórakoztató. Ellentétben pl. a The Expendables filmmel, azt szintén most láttuk, tele van akcióhősökkel, Sylvester Stallone, Jason Statham, Jet Li, Dolph Lundgern, Eric Robets, Mickey Rourke és rövid ideig Bruce Willis és Arnold Schwarzenegger is feltűnik. Szépen harcolnak is, de Stathamon kívül senkiben nincs lendület, még csak nem is pörgős a film, a sztori meg szerintem 20 éve is már csak a videokazetta piacra volt elég. Mondom ezt úgy, hogy nekem pl. a Szállító filmek tetszettek, azaz nem bánom, ha egy mesét látok, nem ragaszkodom a fizika törvényeinek aprólékos betartásához a filmvásznon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése